Virtuaalreaalsuse seadmed läbi aja

1980-ndad: 
EyePhone HMD - loodud VPL Research kes tootis ka virtuaalreaalsuse kindaid. EyePhone oli peas kantav ekraan (sarnaselt tänapäevaste seadmetega), mis kuvas väga algelisi virtuaalmaailmu kus said teha väga algelisi liigutusi ning keskkonda manipuleerida. Seade võimaldas ka jälgida pea liigutusi. Seade kasutas Fresnel läätsesi.

1990-ndad: 
1000CS ja 1000SD - antud seadmeid võib vist lugeda esimesteks "laiale" rahvale kasutatavaks saadavateks virtuaalreaalsus seadmeteks (kuigi seadme müük oli väga alla ootuse ning tänapäevaks on seade haruldus). Seaded tehti avalikusele kättesaadavaks aastal 1991 Virtuality Group poolt ning kasutasid Amiga 3000 arvutit ja omasid kahte 276x372 ekraani. Antud seadetele tuli kuulus esimene virtuaalreaalsuse mäng "Dactyl Nightmare" mis oli sel ajal kahekesi mängitav shooter kus aeg-ajalt korjasid sind ülesse eelajaloolised linnud ning võis tekkida õhus olemise tunne. Kuna ekraanid mida kasutati olid nii tillukesed ning arvutsujõudlus mis oli saadaval oli väga minimaalne, siis mänguelamus oli väga udune pilt ning motion sicness oli garanteeritud. Seade ise oli väga kohmakas ning tänapäeval vaadates videoid antud seadme kasutamisest on lausa koomilised Video Link.

2010-ndad: 
Google Glass - tänapäevaks on selgunud et antud seade ei võtnud vedu kuid kui need välja kuulutuati siis mäletan kuidas sattusin elevile mõttest et nii kompaktse seadmega saab nii paljut teha ja näha. Seade tuli välja 2013 aastal ning maksis hinge kinni tõmbavad 1500 dollarit. Mida selle eest sai - 5 megapixlit kaamerat, pisikese projektori, mikrofoni ja hädise kõlari. Seaded kritiseeriti tohutult kuna sellega polnud midagi praktilist peale hakata ning keegi ei tahtnud enda peas kanda kaamerat. Seadmega interaktsioonid käisid läbi häälkäskluste mis ei toiminud korrektselt ning üldse kogu interaktsioon seadmega oli väga kohmakas.

Kasutatud kirjandus: 
1. https://en.wikipedia.org/wiki/VPL_Research 
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Virtuality_(product) 
3. https://www.pressreader.com/australia/hyper/20161101/282926679895739
4. https://www.google.com/glass/start/
5. https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Glass

Comments

Popular posts from this blog