E-Residentsus

Eesti E-Residentsus on üsna kiiresti arenenud ning laialdaselt väga heaks kiidetud programm, võrreldes algusagadest kus oli kokku veidike üle tuhande (20.03.15) - on hetke seisuga peaaegu 90 000 e residenti, mis küll võibolla ei vasta etteseatud ootustele, et aastaks 2025 10 miljonit e residenti - kuid siiski see on väga suur number ning hea märk et asja vastu on välismaailmal huvi. Tänu E-residentidele on eestis loodud üle 20 000 ettevõtte millest näiteks ainuüksi 347 loodi 2022 jaanuaris.
Mina isiklikult näen antud programmis väga suurt edu Eesti riigi arendamises ja edendamises.
E-residentidel on õigus eesti küberruumis anda digiallkirjasi ning tõestada oma isikut kaugelt, mida siiani pakuvad väga vähesed riigid (hetkel vist sarnasel moel ainult dubai), kuid liigub jutte et antud võimalust tahavad ka pakkuma hakata Poola ja Leedu.
E-residentsuse edulugu põhineb enamasti teiste riikide alaarengul IT valdkonnas, kuid ka eesti soodsatel ettevõtte maksustamise alustel.
Suurim huvi siiani eesti e-residentsusele on tulnud Soome poolt ja tavaliselt isikutelt kellel on juba seos (näteks ettevõte) eestiga, kuid viimastel aastatel on ka väga palju tulnud mitte seost omavaid isikuid eesti oma õnne proovima just läbi e-residentsuse.
Kui nüüd eesti riik suudaks "moteize" -da seda kogu asja veidike paremini, siis oleks see ka väga suur majanduse boost meile kõigile, seda õeldes allikate põhjal oli 2019 aastaks e-residentide kaudu juba laekunud 17 miljoni euro eest maksutulu.

Eesti keel on digitaalses maailmas elus ja arenev.

Selle punktiga Eesti infoühiskonna arengukavast kahjuks isiklikul tasemel nõustuda ei saa.
Minu arust ei ole digitaalses maailmas mingil määral (peale eesti enda sisese) väga laialdaselt arenev ning elus.
Näitena pigem on inglise keel antud maailmas arenev ning aina vajalikum, kõik programmid ning IT lahendused lausa nõuvada minimaalset inglise keele oskust, ainukesed lahendused kus eesti keel on sees ükskõik mis kujul on nn "proprietary" ning "custom" lahendused mis on tehtud spetsiifiliselt eesti inimest silmas pidades keda laia pilti vaadates ei ole maailmas piisavalt palju et antud asi oleks jätkusuutlik.
See punkt samas minu arust ei ole ka üldse tähtis ega halb kui see nii ei ole, kuna isiklikult eelistan kui IT maailmas on kõik ühtsustatud keele (inglise keele) peal.

Kasutatud kirjanus:
- https://et.wikipedia.org/wiki/E-residentsus
- https://www.e-resident.gov.ee/dashboard

Comments

Popular posts from this blog

Virtuaalreaalsuse seadmed läbi aja