Otsingumootorid: Kuidas on need muutnud otsingu valdkonda ?

Enne 1990-ndaid polnud tavakodanikel saadaval interneti otsingu tööriistu, ning kõikide asjade otsimine ning uurimine käis enamasti läbi raamatute või muu taolise meediumi.

Esimesed kommertsiaalselt kasutusele võetavad otsingumootorid ilmusid 1990-ndatel ning esimeseks loetakse FTP otsingutööriista nimega Archie mis tuli väja 10. August 1990.


See oli väga revulutsioonile toode kuna enne seda pidid inimesed teadma kust ning mida nad täpselt tahavad, aga Archie abiga sai otsida ainult mida nad tahavad ning Archie andis ilusti vastuse.

1993 aasta juunis lõi Matthew Gray esimese "veebi roboti" World Wide web Wanderer mille eesmärk oli koguda kõik veebilehed ning aru saada veebi suurusest, kuid see veel ei meenutanud tänapäevaseid otsingumootoreid. Esimene otsingumootor mis meenutab tänapäevaseid otsingumootoreid oli JumpStation mis kasutas webcrawlerit indekseerimiseks ning web formi andmete pärimiseks, see oli esimene otsingumootor mis kasutas kõiki kolme tähtsat moodust - crawling, indexing ja searching, kuid kuna sellel platformil oli limiteeritud jõudlus - siis sai seda kasutada ainult pealkirjade ning alapealkirjade otsinguteks.

Jättes mõned vähem olulised otsingumootorid vahele, jõuame lõpuks väga sarnase otsingumootorini ning otsingumootorini mida kasutatakse (küll väga vähesel määral) tänapäevani: Yahoo! search.
Yahoo! Search loodi 1995 aastal ning ta oli lisa juba olemasolevale tootele Yahoo! Directory.
Siit edasi jõuame juba "otsingubuumini" kus nähti potsensiaali inimeste otsinguvastuste kureeerimises ning loodi AltaVista ning palju muid sealhulgas kõige suurem ning tänapäeval laialdasemalt kasutatav Google Search.

Tänapäeva maailmas ei kujutaks mina isiklikult ette ilma otsingumootoriteta elu kuna nende abil leiab reaaslelt ükskõik mida, nii eraelus kasutatavatest õpetusmaterjalidest kuni tuumateaduseni.

Otsingumootorid on muutnud totaalselt ning täielikult inimeste elu viimase 30 aastaga, seepärast ka tänapäeval on väga popp õelda "infoühiskond" - kuna kogu info on ühe nupuvajutuse kaugusel.

Comments

Popular posts from this blog

Virtuaalreaalsuse seadmed läbi aja