Teksti põhjal !

Enne world wide webi ning uudsete lehtede loomist käis kogu interaction ainult teksti põhjal, ei olnud nupukesi, heli ega graafilisi liideseid, sageli kirjutati programme ning päringuid ise. Otsides näiteks informatsiooni ei saanud kaasa pilte nagu tänapäeva wikipedias või nagu näiteks tänapäeval saab youtubest lihtsa moega videosi sirvida. Kogu veebi innovatsiooni eesmärk ei olnudki vaadata videosi või kuulata heli või sirvida pilte, pigem oli eesmärk vahetada infot ning faile teatud punktide vahel.
Tänapäeva maailmas küll saab kõike ka teksti põhjal teha - kuid maailm on totaalselt muutunud ning graafiline, visuaalne ning heliline veeb on normaalsus ning ainult teksti põhjal asjade tarbimine on pigem kaduv (või professionaalide) pärusmaa.



Suhtlus

Üle "interneti" suhtlus kahe kauge punkti vahel on alati olnud interneti esmane prioriteet - alustades morsest kuni lõpetades ookeaneid läbivate võrgukaablitega.
Samuti ka interneti algusaegadel oli fookus väga suurelt militaarvaldkonnas ning kogu see interneti asi saigi alguse ARPAnet-ist mis oli USA militaar ing uuringute osakonna suhltuse ning info vahetuse võrk.
Kogu see asi arenes edasi kui antud asja hakkasid uurima ning kasutama ka ülikoolid ning sealsed õppejõud ning tudengid.
Algaegadel hakati kasutama IRC-d ning igasuguseid muid protokolle üksteisega suhtlemiseks.
Kogemata "kõrvalproduktina" arenes ka välja suhtlusvajadusest email mida kasutatakse tänapäevani ning ka muidugi kõik muud suhtlusplatvormid nagu näiteks facebook ning wechat ning miljoneid muid.




Kasutatud kirjandus:
  • https://www.zdnet.com/article/before-the-web-the-internet-in-1991/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Wide_area_information_server
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Gopher_(protocol)
  • https://www.britannica.com/topic/ARPANET

Comments

Popular posts from this blog

Virtuaalreaalsuse seadmed läbi aja